İkinci dönemin ilk dersinde n öğrencilerinize bu dönem boyunca öğreneceklerinden ve ders akışından bahsedebilirsiniz.
Merhaba Arkadaşlar,
Bu dönem birlikte bilgisayarları programlamayı öğreneceğiz. Bu öğrenme süreci, onların dilini ve iletişim kurmada dikkat ettikleri temel kuralları öğrenerek başlayacak. İlk önce günlük hayatta, bizim kullandığımız hızlı ve bütünsel iletişim biçiminden sıyrılacağız. Bunun yerine daha ayrıntılı ve adım adım ilerleyen iletişim biçimini kullanacağız. Bunu öğrenmek biraz sabır gerektiriyor.
Bilgisayar kullanmadan çalışacağımız bu ilk kısımda, oynayacağımız oyunlarla ve yapacağımız etkinliklerle çeşitli problemleri analiz edecek, çözecek ve bu süreci eğlenceli bir hâle getireceğiz. Bu süreç bize sadece programlamayı değil, sınıf içerisinde sağlıklı iletişim kurmayı da öğretecek. Çünkü etkinliklerimizin çoğu takımlar hâlinde, iş birliği esasına dayalı olacak. Böylece öğrendiğimiz bilgiler sadece bilgisayar dünyasında değil gerçek hayatta karşılaştığımız problemleri çözmede ve çevremizle doğru iletişim kurmamızda da bize katkı sağlayacak. Bu iletişim biçimini öğrendikten sonra ise, bilgisayarlarımızın başına geçeceğiz ve blok kodlama programlarını kullanarak bir çizime hareket kazandıracak, animasyonlar hazırlayacak en sonunda da kendi istediğimiz kuralları olan bir oyun tasarlayabileceğiz. Bir bilgisayar programcısı gibi düşünebilmeyi öğrenecek ve kim bilir belki gelecekte kendi programlarımızı geliştireceğiz. Bu dönemin sonunda şimdilik sizin için bir tüketim aracı olan bilgisayar, belki bazılarınız için bir üretim aracına dönüşecek ve içinizdeki programcıyı keşfetmenizi sağlayacak.
Bu açıklamadan sonra;
Öğrencilerin zihninde “problem” kavramı ile ilgili merak uyandırmak ve ön yeterliliklerini sınamak amacıyla, öncelikle “problem nedir?” sorusu yöneltilir.
Öğrencilerin bu soruya verecekleri yanıtlar aşağıdaki ifadelerle yönlendirilebilir:
Okula ilk geldiğiniz gün, hangi sınıfın sizin sınıfınız olduğunu bilmiyordunuz, nereye gideceğinizi bulmakta zorlandınız mı?
Bu sabah okula geldiğinizde sınıfınızın yerini bulmakta zorlandınız mı?
Dada sonra Problem Nedir ? sunumu öğrencilerle paylaşılır.
Daha sonra öğrendiklerimizi pekiştirmek amacıyla Kurt-Kuzu-Ot etkinliği problemi çözme adımları kullanılarak öğrencilere gruplar halinde veya bireysel yapılabilir. Sınıf ortamında grup ile yapılması daha iyi olacaktır.
Ardından kurt-kuzu-ot animasyonu açılarak gerekli açıklamalar yapılır.
Daha sonra Hanoi kolileri etkinliği kısaca anlatıldıktan sonra internet erişimi olan sınıflarda oyun internetten oynanır. İnternet erişiminin olmadığı sınıflarda kağıt üzerinde uygulanabilir.
Oyun linki: https://www.rekoroyun.com/hanoi-kuleleri.html
Not: En az hamle sayısı 2 nin n. kuvveti – 1 dir. Yani 3 tane disk var ise 2 nin 3. kuvveti -1 olarak hesaplanır. Bunun cevabı 7 olarak karşımıza çıkar.
Etkinlikten sonra çözümler üzerinde kısaca konuşulur.
TARTIŞMA
Şimdi bu oyunu oynamak yani problemi çözebilmek için hangi yolları kullandık diye sorun. Aşağıdaki stratejilerin üzerinden geçin.
Deneme-yanılma
Strateji geliştirme – Belirli bir süre sonra yapacağımız hareketlerin sonraki adımlarda ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin edip ona göre hareket ettik.
Basit benzer problemlerin çözümünden yararlanma: 3 halka ile çalışırken 2 halka ile kullandığımız çözümden yola çıktık.
Takım çalışması
Beyin fırtınası
Bulmaca Buldurmaca Test ile ders değerlendirilir.