5.Hafta-Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor?

Geçen haftaki siber zorbalık konusu öğrencilere aktarıldıktan sonra aşağıdaki sorularla derse başlayabilirsiniz.

Öğrencilere daha önce kendinize ait bir ürün oluşturdunuz mu?

Bu ürünün sizden izinsiz kullanılması hoşunuza gider mi?

Bu ürününüzü sizin yerinize koruyan bir hakkınız olmasını ister miydiniz?

Cevaplar alındıktan sonra bu kendimize ait olan ürünlerin ve başkasına ait olan ürünleri hakkında konuşucağımızdan bahsedilir.

Telif hakları sunumu öğrencilerle paylaşılır.

Ardından aşağıdaki etkinlik yapılabilir.

Uygulama
Öğrenciler dörderli gruplara ayrılır.
Gruplar A,B,C,D… şeklinde isimlendirilir.
A grubu: Telif hakları ile ilgili şiir
B grubu Telif hakları ile ilgili  Hikaye
C grubu Telif haklarıyla ilgili Kompozisyon
D grubu Telif haklarıyla ilgili Fıkra
E grubu Telif haklarıyla ilgili  Resim
Mektup, afiş vb. etkinler olabilir
Yapmaları istenir.
Ardından grup başkanları tahtada yapılanları diğer öğrencilere aktarır.

Etkinlikten sonra lisans türleri sunumuna geçilir.

Daha sonra telif hakları eşleştir oyununu ve ardından telif hakları özgürlükten sınırlılığa oyununu oynayabilirsiniz.

Ardından :

Her gün birçok insan yeni fikirler, ürünler ortaya koymakta. Bunların birçoğu resim, müzik, videolardan oluşan özgün sanat eserleri. Bunları ortaya koyan insanlar aynı zamanda bunların haklarına sahip olurlar. Yayımlamak, dağıtmak, çoğaltmak bu kişilerin izni ile olur. Bu, üreten kişilerin haklarını korumak için önemlidir. Biz bu haklara telif hakları diyoruz. Başkalarının eserlerini kullanırken telif haklarını göz önünde bulundurmalıyız, bu haklar bizim oluşturduğumuz eserleri de koruma altına alacaktır. Bu dersimizde bu eserleri koruyan telif hakkını, bir eseri kullanmamız gerekirse neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Mini bir gazetenin ilk sayfasını tasarlamaya çalıştık. Bunun yanında açık erişim felsefesini anlayıp paylaşım türlerinden bahsettik. Yazılımlar da sanat eserleri gibi önemli ürünlerdir. Yazılımcıların, yazılım firmalarının üzerlerinde hakları vardır. Yazılımları kişilerin kullanımına değişik şekillerde sunabilirler. Bu şekillere lisans türleri diyoruz. Lisans türleri yazılımların elde edilme ve kullanım şekillerini belirtir. Bu kurallara uymayan kullanıcılar suç işlemiş sayılır.

Önümüzdeki hafta konumuz bilişim suçları. Bu konuda öğrencilerin her anlamda empati kurmalarını, emek hırsızlığına karşı doğru karar vermelerini sağlamak için “Mahkememiz Var” etkinliği hazırlanmıştır.

Etkinliğe öğrencilerin hazırlıklı gelmesi önemlidir. Bu sebeple etkinliği inceleyiniz, bir bilişim suçu belirleyiniz ve sınıfınızın özelliklerini göz önünde bulundurarak öğrencilerin rol paylaşımlarını bu haftadan yapınız. Bilişim suçunu belirlerken 6. hafta C etkinliğinin hazırlık bölümünde yer alan örnek durumlardan yararlanabilirsiniz.

Açıklamasıyla ders bitirilir.