Geçen haftaki konular, telif hakkı, lisans türleri, kullanım hakları hatırlatılır. Öğğrencilerin dikkatini çekemk için aşağıdaki metni okuyarak derse başlayabilirsiniz.
UYGULAMA
Aşağıdaki metni öğrencilerinize okuyunuz.
Zeynep İnternet’te bir oyun görür. Oyunu indirmek istediğinde ücretli bir oyun olduğunu fark eder. Oyuna ücret ödemek istemez ve bu konuda abisi Ali’den yardım almaya karar verir:
– İnternet’te bir oyun buldum ancak ücretli. Bu ücreti ödemeden sence bu oyunu indirebilir miyiz?
– Evet bu tür oyunları ücretsiz olarak indirebileceğimiz İnternet siteleri var. Dilersen indirelim.
– Birkaç İnternet sitesine baktım. Bazı İnternet sitelerinde bu oyun ücretli ama bazı İnternet sitelerinde ücretsiz. Sence bu nasıl mümkün oluyor?
– Bazı kişiler oyunu kendi İnternet sitelerinde ücretsiz olarak yayımlıyorlar. Böylece kendi İnternet sitelerine daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlıyorlar. Aslında bu oyunu üretenlerin istemedikleri bir durum.
– O zaman bu oyunu ücretsiz olarak indirmek suç değil mi?
– Aslında oyunları bu tür İnternet sitelerinden indiren çok kişi var. Bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Hemen indireyim istersen.
– Tamam indirelim. Zeynep’in abisi bilgisayarın başına geçer ve oyunu indirir. Bir süre sonra oyunun bilgisayara yüklenmiş olduğunu fark ederler ve dosyaya tıklayarak kurulumunu yapmaya çalışırlar. Ali:
– Şimdi indirilen dosyaya tıklıyoruz ve dilini seçiyoruz. Birazdan tamamlanmış olur. Aniden bilgisayarın ekranı mavileşir ve anlaşılmaz yazılar çıkar. Zeynep ağabeyinin yüzünü görünce bir şeylerin ters gittiğini anlar:
– Ne oldu? Kurulumda sorun mu çıktı? – Hayır Zeynep. Sanırım dosya virüslüymüş. İşletim sistemi çöktü. Ne yapacağımı bilmiyorum!
Daha sonra öğrencilerinizle aşağıdaki sorulara doğrultusunda metin hakkında tartışınız:
1. Zeynep ve ağabeyinin hikâyesinde ne tür yanlış davranışlar fark ettiniz?
2. Bu hikâyede sizce ne tür suçlar işlemiştir?
Ardından öğrencilerin hangi tür bilişim suçlarını bildiklerini öğrenemk için:Bilişim teknolojisi kullanılarak işlenen suçlara nasıl örnekler verebiliriz?sorusu sorulabilir.
Daha sonra bilişim suçları sunumu öğrencilerle paylaşılır.
Daha sonra bilişim suçaları videolarını öğrencilere izletebilirsiniz.
Uygulama (Münazara)
3 kişilik 2 şer grup ve bir başkan oluşturulur.
Sınıf jüri olur.
Bir gruba Dijital ortamda kendimi tamamen koruyabilirim.
Bir gruba Dijital ortamda kendimi tamamen koruyamam.
Konuları verilir. 15 dk tartışma yapılır. En son sınıf oylamaya geçer.
Aşağıdaki açıklamayı yaparak dersi tamamlayınız.
Bilişim suçlarının neler olduğunu, bu suçların işlenmesi hâlinde ne gibi cezaların verilebileceğini, suçlardan kendimizi korumak için nasıl tedbirler almamız gerektiğini, başımıza bir sorun geldiğinde nerelere başvurmamız gerektiğini öğrendik. Ayrıca bir suç hikâyesini sınıfta canlandırarak suç-ceza sürecinin nasıl işlediğini anlamaya çalıştık.
Önemli uyarıları içeren Siber Aklımı Seveyim afişini sınıfa asıp, inceleyiniz. Öğrencilere afişteki önlemlerin İnternet’in zararlarını aza indireceğini belirtiniz.