9.Hafta-Bilgim Değerli ve Önemli

İnternet meraya gelirse videosu izlettirilir.

Videoyu izledikten sonra öğrencilere şu soruları sorulabilirsiniz;

• Video ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

• Videodaki kuzular ve kurtlar kimler olabilir?

• Güvenlik denildiğinde ne anlıyorsunuz?

• Güvenli olmak için günlük hayatta nelere dikkat ediyorsunuz?

• Gizlilik, güvenliğimizi sağlar mı?

Ardından

HAZIRLIK Bu etkinlikte amacımız öğrencilerin hangi bilgilerinin gizli olup olmadığına karar vermeleri ve bu konuda düşünmeleridir.

Etkinlik süresince öğrencilerin karar vermekte zorlandıkları ilişkileri belirleyip, bunlar hakkında tartışınız. Önemli olan gizlilik konusunu anlamalarını sağlamaktır. Gizlilik ile güvenlik konusu arasında ilişki kurarak güvenlik açıklarının nasıl oluştuğuna dair fikir sahibi olmalarını sağlayınız. Bilgi Gizliliğim çalışma kâğıdını sınıfta bulunan öğrenci sayısı kadar çoğaltınız. İmkânınız yoksa veya öğrenci sayısı çok fazla ise, tek bir çalışma kâğıdı üzerinden sınıfça tartışarak da etkinliği uygulayabilirsiniz.

Etkinlik sırasında güvenlik açığı oluşabilecek durumlara örnekler verilebilirsiniz. Kan grubu ya da bazı hastalık bilgilerinin paylaşılması, sorun yaşadığımız zaman müdahale edilebilmesi açısından uygun olabilir mi? gibi sorular sorarak öğrencileri yönlendirebilirsiniz.  

Bilgi gizliliğim çalışma kağıdı açılır.  

Etkinlik sonunda şu soruların yanıtlanması hedeflenmektedir:

• Kişisel olarak hangi bilgilerimiz gizli kalmalıdır?

• Hangi bilgilerimizi kimlerle paylaşabiliriz?

• Hangi bilgileri başkaları ile paylaşmak sorun yaratır?

Daha sonra ;

Bilgi güvenliği afişi açılır.

Afiş iki aşamalıdır. İlk aşaması verileri bekleyen tehlikelerin yer aldığı bölümdür. Bu bölümden önce günlük hayat ile ilgili ilişkilendirme yapabilirsiniz. Öğrencilere daha önce bilgi kaybı yaşayıp yaşamadıklarını sorunuz. Telefon rehberinin silinmesi, ödev kâğıdının kaybolması ve yazılı tarihlerinin unutulması gibi örneklerle yaşadıkları bilgi kayıplarını düşünmelerini isteyiniz. Bu kayıpların bazen birinin müdahale etmesi sonucu bazen de kaza ya da doğal süreçler sonucu oluşabileceğini belirtiniz.

Bunların nasıl kayıp olduklarını değerlendiriniz. Örneğin; unutmak, şaşırmak, karıştırmak başımıza gelecek doğal bir sorunken, birilerinin yanlışlıkla ya da isteyerek bize ait bir veriyi almasının dış müdahale olduğunu belirtiniz.

Günlük hayattaki örneklerden sonra bilgisayarda saklı verileri bekleyen tehlikelerden ve tehlikelere karşı alınması gereken önlemlerden bahsediniz.

Ardından bilgi güvenliği sunumuna geçilir. Sunum sonunda bilgi güvenliği kamu spotu izletilir.

Daha sonra bilge kunduz çalışma kağıdını uygulayabilirsiniz.

Dersi aşağıdaki açıklamayla bitirebilirsiniz.

Bilgilerimizin güvenliği bizim için çok önemlidir. Bilgilerimizi bekleyen tehlikeleri öğrendik, bu tehlikelerden korunmak için alınabilecek önlemleri tartıştık. Veri bütünlüğü konusunda bilgilenip veri bütünlüğümüzü koruyan sistemler üzerine örnekler verdik. Günlük hayattaki güvenlik önlemlerini bilişim alanındaki önlemlerle karşılaştırdık.