Merhabalar,
Artık uygulamalarımızı yavaş yavaş geliştirmeye başlıyoruz. Bu zamana kadar temel kod bloklarının kullanımı ve kodlama ile ilgili temelleri öğrendik. Temel olarak son öğrenmemiz gereken ve kodlama(programlamada) çok sık kullanılan “değişkenler”
Bu yazıda değişken nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanırız? Gibi konu başlıklarına değineceğiz. Hadi başlayalım.
Değişken Nedir?
Değişkenler kodlamada çok sık kullandığımız, bizim onlara verdiğimiz sayısal veya metinsel değerleri tutan biz istediğimiz zaman bize onları gösteren elemanlardır. Değişkenlerin bir ismi olur bir de değeri olur. Örneğin bir değişken ismi belirleyelim, aklınıza gelen her şey olabilir. Fakat biz değişkenlere tuttuğu değere göre mantıklı isimler veririz ki kafamız karışmasın. Yani değişkenimizin ismi Tuna olabilir ve biz bu değişkenin içinde 61 sayısını saklayabiliriz. Diyelim ki böyle yaptık. Artık Tuna değişkeni hafızasında 61 sayısını tutuyor. Biz onu ne zaman çağırsak o bize 61 sayısını gösterir, “Tuna=61”dir artık. Tuna gördüğümüz her yerde 61 sayısı aklımıza gelmelidir. Tabi sayı tuttuğumuz için değişkenimizin ismi Tuna değil de sayı, plaka gibi daha mantıklı isimler olabilir. Fakat dediğim gibi istediğiniz ismi verebilirsiniz hiçbir sakıncası yok.
Değişkenler Ne İşe Yarar?
Bir örnekle anlatmak gerekirse, bir oyun yaptığımızı düşünelim. Bu oyunumuzda kuklamız yukarıdan gelen yıldızları toplamış olsun ve her yıldız içinde 1 puan kazansın. Biz bu puanları kendi hafızamızda tutabiliriz fakat bilgisayar bunu değişkenler de tutar. Bu oyunda değişkenimizin ismi mantıken puan olabilir.
Nasıl Kullanılır?
Peki biz değişkenleri Scratch uygulamasında nasıl kullanacağız? Scratch’te değişkenler kod bloğuna tıkladığımız anda karşımıza ekrandaki gibi bir görüntü çıkacak.
Bizi burada şimdilik Bir “Liste Oluştur” ve “Bir Blok Oluştur” ilgilendirmiyor.
Bir değişken oluştur butonu ile kendimize istediğimiz isimde bir değişken oluşturuyoruz. Ben aşağıda Tuna isimli bir değişken oluşturdum.
Burada iki seçenek karşımıza çıkıyor: Tüm kuklalar için ve Sadece bu kukla için. Tüm kukla için seçili olursa ki genelde seçilidir. Oluşturduğumuz değişkeni aynı uygulama içinde oluşturduğumuz diğer kuklalarda da kullanabiliriz. Sadece bu kukla seçeneği ile ise sadece değişkeni oluşturduğumuz kukla ile kullanabiliriz.
Şu anda iki değişkenim var. Birisinin adı değişkenim, bunu scratch kendi oluşturuyor ve yanındaki tik işareti işaretli değil. Bu da demek oluyor ki değişkenimi sahnemde göremem. Tuna değişkeninin tik işareti işaretli bu değişkenimi sahnede aşağıdaki gibi görebilirim.
Şu anda değişkenimin değeri varsayılan olarak sıfır.
Biz aşağıdaki diğer dört kod bloğu ile devam edelim.
Yap komutu: Değişkenime değer vermemi sağlar, sayı veya metinsel değer.
Kadar değiştir komutu: Değişkenimin değerini arttırmamı sağlar tabi değişkenim sayısal değer tutuyorsa.
Değişkeni göster komutu: Değişkenimin sahnede görünmesini sağlar, tik işareti gibi
Değişkeni gizle komutu: Değişkenimin sahnede görünmemesini sağlar.
Örnek bir uygulama
Yukarıdaki görselde iki değişken oluşturdum. Bir değişkenimim adı isim diğerinin adı sayı. İsim değişkenim yeşil bayrağa tıklanınca değerini “Tunahan” yapıyor ve kuklam bunu 2 saniye boyunca söylüyor. Sayı değişkenim ise kuklaya tıklanınca değeri “61” oluyor ve kuklam 61 sayısını iki saniye boyunca söylüyor.
Yazının video anlatımı için tıklayınız.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın 🙂
Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.