Kodlama Nedir?

Son dönemlerde her ne kadar robotik kodlama diye adlandırılsa da robotik kodlama kodlamanın alt dalıdır. Robotik kodlama olarak anılması popüler olması ve reklamının çok olmasıdır.

Kodlama aslında adı programlamadan geliyor. Programlama: bir programlama dili kullanarak(C#, C++, Java…) bir problemi çözmek veya bilgisayara bir iş yaptırmak için yazılan komutlar dizisidir. Kodlama ise programlamanın alt kısmı veya daha dar kısmı olarak düşünülebilir. Aslında programlama süreci daha geniş ve karmaşık ama günümüzde kodlama ve programlama aynı olarak adlandırılıyor. Ben de derslerde çocukların kafasını çok karıştırmamak için ikisini aynıymış gibi söylüyorum. Zaten iki kavram birbirine çok uzak değil fakat programlama biraz daha geniş bir kavram.

Kodlama: bir problemi çözmek veya bir hedefe ulaşmak için komutları algoritmik olarak (sıralı) yazma veya komut verme işlemine denir.

Kodlama ülkemizde 2016 yılından itibaren popüler olmaya başlandı. Yani aslında programlama diye bir kavram yıllar öncesinde vardı sonra küçük yaş grubu çocukların bu süreci daha kolay anlayabilmesi için kodlama diye bir kavram çıktı ve ülkemizde 2016 yılından itibaren hızla yayılmaya başlandı.

Neden bu programlama daha basit anlamıyla kodlama becerisini küçük yaş grubu çocuklara kazandırma ihtiyacı duyuldu? Yaşadığımız yüzyılın yani 21.yy becerileri arasında eleştirel düşünme, mantıksal akıl yürütme, iş birliği, iletişim, problem çözme gibi beceriler bulunmaktadır. Çocuklarımızı yaşadığı geleceğe hazırlamak için bu becerileri kazanmaları son derece önemlidir. Bu becerileri farklı birçok yöntemle kazanabilirler. Fakat kodlama yaparak hem bu becerileri kazanırlar hem de üretmeyi teknolojiyi sadece oyun amaçlı kullanmamayı çevresindeki teknolojileri anlamayı kendi bilgisayar oyunlarını yapabilmeyi kendi robotlarını tasarlayabilmeleri için kodlama son derece önemlidir. Aynı zaman da gelecekte çocuklarımızın rahat bir şekilde iş bulabilmeleri veya gelişen dijital dünyaya ayak uydurabilmeleri için bu beceriyi kazanmaları son derece önem arz etmektedir. Yani küçük bir örnek vermek gerekirse İngilizce dilini öğrenmek günümüzde hala iş bulabilme İngilizce bilmeyen insanlara göre bir adım önde olabilme fırsatı veriyorsa gelecekte de kodlama aynı önemi hatta daha fazla önem gerektiriyor.

Kodlama öğretimi için birçok farklı ülke çeşitli projeler ile bu beceriyi çocuklara kazandırıyor. Birçok farklı ülkenin eğitim müfredatında kodlama öğrenimi geniş bir yer kaplıyor. Ülkemizde de 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi ile bu beceriyi kazandırmak amaçlanıyor. Her ne kadar eğitim müfredatımızın içinde kodlama öğrenimi çok geniş bir yer tutmasa da  MEB tarafından yapılan önemli çalışmalar ile çok yakın bir zamanda hak ettiği yeri bulacağına inanıyorum.