Mblock Nedir

Merhabalar,

Bu yazımızda Mblock  programını tanıyacağız. Hadi başlayalım.

Mblock programına geçmeden önce arduino kartını nasıl programlayacağımızdan bahsedelim.

Arduino kartını bir çok yazılım ile programlayabiliriz. Bunlardan biri arduino ide uygulamasıdır. Arduino ide arduino kartı için özel hazırlanmış bir yazılımdır. Ama biz hem daha kolay hem de yapacağımız uygulamalarda daha kullanışlı olduğu için blok tabanlı programlama aracı olan Mblock uygulaması ile arduino kartımızı programlayacağız.

Mblock Programı

Mblock programı Makeblock firması tarafından üretilen robotik kitlerin programlanması için 2011 yılında piyasaya sürülmüştür.

Mblock tüm blok Scratch programlama dilini kullanır. Arayüzü de Scratch uygulamasına çok benzer. Yani Scratch bilen biri çok rahat Mblock programını kullanabilir. Scratch ile yaptığımız bir çok uygulamayı Mblock ile yapabiliriz. Ama mblock ile yaptığımız her şeyi Scratch ile yapamayabiliriz. Bu Scratch uygulamasının daha az gelişmiş olduğunu göstermez.  Scratch uygulamasının hizmet ettiği amaç ile mblock uygulamasının amaçları biraz farklılık gösterir.

Her ne kadar Mblock uygulaması makeblock ürünlerini programlamak için geliştirilmiş olsa da biz bu uygulama ile arduino kartını da programlayabiliriz.

Mblock programının iki sürü bulunmaktadır. Birisi 3.0 birisi 5.0 versiyonudur. Biz bu yazı sersinde 3.0 versiyonunu tanıtacağız.

Mblock Kurulum

Uygulamanın kurulumu tıpkı Scratch programının kurulumu gibidir. O yüzden çok detaylı anlatmayacağım.

Arama motoruna “Mblock download” yazdığımızda ilk çıkan sayfaya tıklıyoruz. Çıkan sayfanın adresi aşağıda görseldeki adres ile aynı olmalıdır.

Daha sonra açılan sayfada karşımıza iki sürüm çıkıyor. Biz 3 sürümünü seçtikten sonra hangi işletim sistemini kullanıyorsak  ona göre programımız indirip “next-next” tuşlarına basarak programımız kurulmuş oluyor.

Programımı kurduk şimdi arayüzünü tanıyalım.

Mblock Arayüz

Programı açtığımızda karşımıza aşağıdaki görünüm çıkıyor.

Birinci kısım sahnem yani kuklalarımın verilen görevleri yaptığı yer. İkinci kısım kod bloklarımın bulunduğu yer. Üçüncü kısım kodlarımı yazdığım yer.

Sol üst menüden tanımaya başlayalım.

Dosya menüsünde bildiğimiz seçenekler var. Yeni bir uygulama aç, uygulamayı kaydet, bilgisayardaki uygulamayı aç vb. Bu menü zaten alışık olduğumuz bir menü. Resmi içe aktar seçeneği ile dışarıdan dekor veya kukla ekleyebiliriz. Tam tersi olarak uygulamadaki dekoru veya kuklayı bilgisayarımıza kayıt edebiliriz.

Düzenle menüsün de Silineni geri al seçeneği ile sildiğimiz bir kuklayı kodları ile birlikte geri getirebiliriz. Sahneyi gizle seçeneği ile Sahnem gizleniyor böylelikle kodları yazdığım alan daha da büyüyor. Küçük sahne ile sahnem küçülüyor kod alanım biraz daha büyüyor. Jet hızında ile yazdığım kodları kuklam daha hızlı uyguluyor. Arduino kipi seçeneği ile sadece arduino kartı programlayabileceğimiz alan görünüyor. Bunu ilerleyen yazılarımızda yapacağız.

Bağlan menüsü ile farklı elektronik kartlara nasıl bağlanacağımız belirleyebiliriz.

Seri port seçeneği ile usb kablosuyla bilgisayarımıza bağladığımız kartı programlayabiliriz. Bluetoot, 2.4 seri ve Ağ ile seçenekleri ile de farklı elektronik kartlara bağlanabiliriz. Biz Seri port bağlantısını kullanacağız. Aygıt yazılımı güncelle ile yazdığımız kodu arduinoya yükleriz. Varsayılan programı sıfırla ile kartımızı ilk geldiği gibi sıfırlayabiliriz. Diğer seçenekler bizi  pek ilgilendirmiyor.

Kartlar seçeneği ile hangi elektronik kartı programlayacağımız seçiyoruz. Biz de bu yazı serisi boyunca Arduino Uno seçili olacak.

Uzantılar ile farklı elektronik elemanları programlamak için gerekli kütüphaneleri ekleyebiliyoruz. Aşağıdaki bir çok uzantı siz de görülmeyecektir. Ben onları proje yaparken eklemiştim. Uzantıları yönet seçeneği ile kendimize yeni kütüphaneler ekleyebiliriz. Uzantıları eski haline getir ile Mblock programı ilk kurulduğunda hangi uzantılarla geliyorsa onlar kalır diğerleri silinir.

Lisan ile programımızın dilini seçebiliriz. Yardım ile de mblock’tan yardım alabiliriz.

Hemen menülerin sağ tarafında dört araç bulunmaktadır.

Bu araçları kullanmak için araca tıkladığımızdan sonra işlem yapmak istediğimiz kuklaya tıklıyoruz.

Menülerin hemen altında ekranı tam ekran yapmak için bir seçenek bu seçeneğin yanında uygulamamızın adı ve uygulamayı çalıştırmak için yeşil bayrak durdurmak için kırmızı buton bulunuyor.

Sahnemizin altında kukla işlemleri için araçlar bulunmaktadır. Bunlar; kuklayı mblocktan seç, yeni bir kukla çiz, kuklayı bilgisayardan yükle, kuklayı bilgisayarımızın kamerasından çek.

Aynı işlemi sahne işlemlerini yapmak için sahnemizin sol atındaki seçenekleri kullanabiliriz.

Sağ tarafta kod blokları bölümünde kodlara ulaşmak için, kuklanın kılıklarına ve seslerine ulaşmak için 3 ana menü bulunuyor.

Kodlarda scratchten farklı olarak robotlar kısmı var. Buradan arduino kartımızı programlayabiliriz.

Tabi burada arduino uzantısının görünmesi için uzantılar bölümünden arduinonun seçili olması lazım. Ya da burada hangi uzantıları görmek istiyorsanız o uzantıları seçebilirsiniz. Bizim bu yazı serimiz boyunca arduino seçili olacaktır.

Son olarak kodlarımı yazdığım alanı küçültme, standart boyutuna getirme ve büyültme araçlarını bulunmaktadır.

Evet arayüz kısmı Scratch ile çok benzer o yüzden çok detaya inmeden genel hatları ile bahsetmeye çalıştım. Bizim öncelikli amacımız arduino programlamayı öğrenmek olduğu için bu araçların çoğunu yazı serimizde kullanmayacağız. Çünkü scratch yazı serimizde çok detaylı bir şekilde blok tabanlı programlamayı öğrendik. Bu yazı serimizde de arduino ile neler yapabileceğimizi öğreneceğiz.

Yazının videoanlatımı için tıklayınız.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.