Merhaba,
Bu yazımızda okul öncesi yaş grubu çocuklar için kodlama eğitiminde neler yapılabilir? Konusunu inceleyeceğiz.
Okul öncesi yaş grubu henüz daha okuma yazma bilmedikleri ve ince ve kaba motor hareketleri gelişmediği için bilgisayar ile kodlama çok fazla yapılmıyor. Tabi artık okul öncesinin son dönemlerinde bilgisayarlı kodlama yapılabilir. Şimdi bilgisayarsız ve bilgisayarlı kodlama yapabilmek için hangi materyalleri veya hangi uygulamaları kullanabiliriz? Konusunu inceleyelim.
Bilgisayarsız kodlama nasıl yapılır?
Bilgisayarsız kodlama genel olarak bir hedef tahtası üzerinde engeller ve hedef oluşturarak bir başlangıç noktası belirledikten sonra çocuktan o hedefe ulaşması için ileri, sağ ve sol yön komutlarını kullanarak bir algoritma oluşturmasını izleriz.
Yukarıdaki şemada çocuğun tırtılı elmaya ulaştırması için bir algoritma oluşturmasını isteriz. Bu algoritmayı şema üzerinde veya şema dışında yön okları çizerek oluşturabileceği gibi hazır yön okları kartlarını alt alta sıralayarak da oluşturabilir.
Bu tarz şemaları kendimiz de hazırlayabiliriz veya hazır da var olan bu tarz bir materyal kullanabiliriz.
Tospaa
Tospaa başlangıçta bir internet platformu üzerinde hazır oyun alanları, hedefler, engeller, yön kartlarını oluşturdu. İnternet sitesine giderek istediğimiz oyun alanını pdf olarak indirip yine sistemde bulunan hedefler veya engeller gibi kartları da pdf olarak indirip çıktısını alarak çok rahat bir şekilde oynama imkanı sundu.
Bu ve bu tarz şemalara https://tospaa.org/senaryolar/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Daha sonra yaptığı bu sistemi geliştirerek hazır bir oyun haline getirdi. Oyunda bir 8*8 karelerden oluşan oyun alanı var. Yön okları, engeller, hedefler hazır kartlar halinde bulunuyor. Görev kartları hangi görevi yerine getireceğimizi söylüyor. Bu şekilde daha da güzel bir hale geliyor. Oyunu 1-4 kişi arası oynayabiliriz.
Detaylı bilgi için https://tospaa.org/
Doc Robot
Doc robot bir robotu içinde hazır gelen oyun halısında bulunan hedeflere ulaştırmak için robotun üst kısmında bulunan tuşları kullanarak robota komut vermemizi sağlayan eğlenceli bir kodlama aracı. Çocuklar komutları verirken aynı zamanda da verdiği komutları zihinlerinde tutması gerekiyor.
Detaylı bilgi için https://www.clementoni.com/tr/64309-doc-konusan-egitici-robot/
Bee Bot
Bee bot yine doc robot gibi çeşitli oyun halıları üzerindeki hedeflere ulaşmak için robotun üst kısmındaki tuşları kullanarak bir algoritma oluşturuyoruz ve robotun bunu uygulamasını bekliyoruz.
Detaylı bilgi için https://www.robotistan.com/bee-bot-okul-oncesi-programlama-robotu
U-Bot
U-bot doc robot ve be bot araçlarından farklı olarak robotu programlamak için vereceğimiz komutları hazır kartlar aracılığıyla robota sırayla okutuyoruz ve robotumuzu çalıştırıyoruz.
Detaylı bilgi için https://www.robotistan.com/u-bot-baslangic-paketi-okul-oncesi-robot-kodlama-seti
Cubetto
Diğer kodlama araçlarına göre oldukça gelişmiş fakat temelde aynı işlemi gören bir kodlama aracıdır. Ahşap robotu hedefine ulaştırmak için komutları bir panel üzerine sırayla dizmemiz gerekiyor.
Detaylı bilgi için https://www.robotistan.com/cubetto-cocuklar-icin-ahsap-robotik-kodlama-seti
Bu ve buna benzer birçok uygulama mevcut ben en çok kullanılanları göstermeye çalıştım.
Bilgisayarlı Kodlama Nasıl Yapılır?
Küçük yaş grupları için hem bilgisayar kullanma becerisini geliştirmek hem de kodlamayı öğrenmek için hazırlanmış internet platformları ve uygulamalar mevcut. Bu uygulamalar genellikle hedefe ulaşmak için yön oklarını sürükleyip bırakarak algoritma oluşturmamızı sağlayan uygulamalardır.
Code.org
Code.org dünya çapında kodlama bilimini herkese öğretmek için hazırlanmış oldukça kapsamlı bir internet platformudur. Okuma yazma bilmeyen çocukları da düşünmüşler.
Linkten https://studio.code.org/s/course1 hemen kodlamaya başlayabilirsiniz.
Detaylı bilgi için https://code.org/
Scratch JR
Scratch Junior 5-7 yaş arası çocukların kendi interaktif hikayelerini ve oyunlarını oluşturmalarını sağlayan bir programlama aracıdır. Scracth programlama dilinden ilham alınarak küçük yaştaki çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimine uyum sağlayacak şekilde yeniden tasarlanarak geliştirilmiştir.
Detaylı bilgi için https://www.scratchjr.org/
Küçük yaş grupları için bilgisayar çok kullanılmıyor o yüzden fazla araç paylaşarak kafa karışıklığı olsun istemedim.