Merhabalar,
Bu yazımızda eğitimde etkileşimli, dikkat çekici ders anlatımları gerçekleştirmek için sıklıkla kullanılan web 2.0 teknolojilerinden bahsedeceğiz.
Web 2.0 teknolojisine geçmeden önce biraz daha gerisine gidelim. 90’lı yıllarda world wide web (www) kavramı ortaya çıktığında web 1.0 olarak ortaya çıktı. Bu teknoloji ile teknik bilgiye (programlama gibi) sahip insanlar internet ortamına bilgiyi atıp kullanıcıların ise etkileşimsiz bir şekilde sadece okuyarak bilgiyi edinmeleri sağlanıyordu. Web sayfalarında sadece düz yazı çok az renk ve çok az etkileşim vardı. Zamanla bu teknoloji gelişerek yerini web 2.0 teknolojisine bıraktı. Web 2.0 ile artık teknik bilgiye sahip olmadan hazır web platformları ile insanlar kolay bir şekilde içerik geliştirebilir hale geldi. İnternet sayfaları etkileşimli hale geldi. Yorum, beğenme, paylaşma gibi ek özellikler eklendi. Youtube, wiki, blog, facebook gibi yazılımlar web 2.0 teknolojisine örnektir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi artık insanlar herhangi bir programlama bilgisine ihtiyaç duymadan rahat bir şekilde dijital içerik geliştirebilir hale geldi. Tabi bu süreç hemen eğitime yansımadı. Teknoloji ilerledikçe artık herkesin bir cep telefonu, tableti olunca ve internette geçirilen zamanın arttığı gözlemlenince artık teknolojiyi eğitimle birleştirmenin vaktinin geldiği anlaşıldı.
Günümüzdeki sınıflarda etkileşimli tahtalar, projeksiyon cihazları mevcut bulunmakta. Öğretmenler ise artık sade sunumlar ile değil web 2.0 teknoloji araçlarını kullanarak kelime bulutları, animasyonlar, kavram haritaları, hikayeler, posterler, dijital oyunlar vb. oluşturarak daha aktif öğrenmeyi sağlayabilirler.
Hangi web 2.0 aracı ile neler yapabileceklerinizi görmek için web 2.0 araçları linkini ziyaret edebilirsiniz. Video izleyerek öğrenmek için youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.
Tabi web teknolojisi sürekli gelişiyor. Web 2.0 dan sonra web 3.0 ile yapay zeka teknolojisi, insansız hava araçları web 4.0 ile günümüzde (2020) bulut teknolojisi, big veri gibi teknolojiler gelişmektedir.