İlk ders olduğundan dolayı öncelikle kendimizi ve öğrencileri tanıyabiliriz.
Ardından bilişim teknolojileri dersinin amacı açılanabilir. Açıklamayı:”Bilişim Teknolojilerini; bilgisayar, telefon, tablet gibi bilgiyi saklayan, üreten, yayılmasını sağlayan araçları amacına uygun olarak kullanmayı öğrenmek. Daha sonra bilgisayar sistemlerindeki yazılımların çalışma mantığını öğrenerek kendi oyunlarımızı, yazılımlarımızı geliştirmeyi öğrenmek.” şeklinde yapabilirsiniz.
Ardından bir sene boyunca neler işleyeceğinizi aşağıdaki görsel yardımıyla söyleyebilirsiniz.
Daha sonra öğrencilerin teknolojiyi nasıl tanımladıklarını öğrenmek için;
Sizce teknoloji nedir? Sizce en eski teknolojik araç ne olabilir? Bugün kullandığımız teknolojik araçlar yerine eskiden ne kullanılıyordu? Soruları sorulduktan sonra öğrencilerden cevaplar beklenir. |
Ardından teknoloji ve bilgisayar kavramları aşağıdaki gibi açıklanabilir.
Teknoloji kavramı: İnsanın yaşamını kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümüdür. Tanımı yapıldıktan sonra örnek verilir; telefon, televizyon, gözlük, çatal-bıçak vb. Örnek verildikten sonra öğrencilerden herkesin baş harfi ile başlayan bir teknolojik ürün söylemesi beklenir. Daha sonra söylediklerinin (tablet, bilgisayar vb.) araçların birer teknoloji ürünü olduğu söylenir.
Bilgisayar; aritmetiksel (dört işlem) veya mantıksal işlemleri (büyüktür, küçüktür, eşittir) önceden verilmiş programlar yardımıyla yapan ve sonuçlandıran bir elektronik üründür.
Daha sonra bilişim teknolojileri temel kavramlar sunumu anlatılır.
Ardından teknolojiye katkı sağlayan kişiler sunumu öğrencilerle paylaşılır.
Daha sonra üçüncü sunum olan bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar sunumuna geçilir.
Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanları anlatmak için alternatif olarak aşağıdaki zihin haritası kullanılabilir.
Teknolojinin hayatımıza etkilerini göstermek için jetgiller çizgi filminden küçük bir kesim izletilir.
Videodan sonra;
Bilişim teknolojilerinin kullanımının olumsuz yönleri nelerdir? Sorusu beyin fırtınası yöntemiyle tartışılır. Bilgisayar bağımlısı olmanın olası sonuçları nelerdir? Sorusu beyin fırtınası yöntemiyle tartışılır. |
Bilgisayar başında otururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Sorusundan sonra, ergonomi kavramının tanımı yapılır. Ergonomi; Fiziksel çevrenin, insanın kullandığı bir makine ya da araç için en uygun hale getirilmesidir.” diyebiliriz. Bizimle alakalı olan kısmını da “Bilgisayar kullanırken kendi sağlığımıza zarar vermeyecek, aynı zamanda daha verimli ve rahat çalışmamızı sağlayacak olan durum ya da duruşumuza ergonomi denir.”
Tanımı yapıldıktan sonra Bilgisayar başında nasıl oturmalıyız animasyonu izletilir.
Zamanınız varsa aşağıdaki etkinliği uygulayabilirsiniz.
Tüm sınıfa bir karton verilir. Bu kartona her bir öğrenciden bilişim teknolojilerinin kullanımın faydası nedir? Sorusuna sırayla maddeler halinde bir cevap yazmaları beklenir. Karton sınıf panosuna asılır. |
Dersi toparlamak için soru-cevap yöntemi şeklinde hazırlanan aşağıdaki sunumdan yararlanabilirsiniz.
İmkanınız varsa 5.sınıf öğrenci materyalleri kitabında yer alan nasıl otursam afişini sınıfa asabilirsiniz.
Not: İçerikler biraz fazla olabilir. Ama öğrenciler bu dersler ile ilk defa tanıştıkları için bunlar önemli. Zaten Milli Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu kitapta da bu şekilde bulunuyor. Tabi şu anki pandemi sürecinde online olarak bunları işlemek zor olabilir.