7.Hafta-Benzer Sorun Benzer Çözüm

Geçen hafta işlenen hatalı algoritma ve cody programlama oyunu hatırlatılır.

Ardından: Günlük yaşantımızda çeşitli problemlerle karşılaşırız. Bu problemlerin bazılarını yakından incelediğimizde aslında çözüm yollarının çok da zor olmadığını görürüz. Dahası bu basit problemler için bulduğumuz çözümleri benzer özellikler taşıyan ve daha karmaşık gözüken problemler için de kullanabiliriz.

Şimdi sizinle bu şekilde bir çalışma yapacağız. Genelleme sunumuna geçilir.

Sizce başka nasıl genellemeler olabilir?

Örnekler verilir:

Birçok çocuk tatlı yemeyi sever

Kızlar voleybol oynamaktan hoşlanır.

Erkekler futbol oynamaktan hoşlanır gibi…

Uygulama
Az önceki slaydın son örneğinden yararlanılarak;
Sınıfı üçerli gruplara ayırınız. Her grubun kendisine rakip bir grup seçmesini söyleyiniz.
Daha sonra aşağıdaki açıklamayı yapınız:
Grup arkadaşlarınızla birlikte öncelikle ilk sayınızı belirleyeceksiniz. Daha sonra yukarıdaki kural cümlesini bir kâğıda yazarak noktalı yerlere gelmesini istediğiniz sayılara karar verecek ve kendi kurallarınızı oluşturacaksınız. Unutmayın bu işlemi yaparken cümlenin sonunda yer alan, eksiği veya fazlası kelimelerinden sadece birini seçerek işlem yapmanız gerekmektedir.
Birinci sayının yanına, bu kural cümlesini kullanarak dört sayı daha oluşturacak ve oluşturduğuz bu sayıları bir kâğıda yazacaksınız. Bu işlemi tamamlamak için 5 dakika bir zamanınız olacak. Süre sonunda tüm gruplar aynı anda 5 sayının yazılı olduğu kâğıdı rakip gruba verecek. Rakip grubun görevi şifreyi çözmek ve 6. sayıyı bulmaktır. Rakibinizi zorlamak istiyorsanız başlangıç için ilginç bir sayı seçebilirsiniz. Ancak çok büyük sayıları seçmek işlem olarak rakibi fazla zorlayabilir. Bu aşama için 5 dakikanız olacak. Bu süre zarfında rakip gruplardan şifreyi ilk çözen kazanır.

Derste yapılan çalışmaları kısaca özetleyiniz. Bir problem için bulunan çözümlerin benzer olan başka problemlerin çözümünde de kullanılacağı tekrar edilerek dersi sonlandırınız.