Merhabalar,
Bu yazımızda Arduino nedir? Arduino Kartları Nelerdir? Arduino Uno Nedir? Breadboard Nedir? Konu başlıklarını inceleyeceğiz.
Arduino Nedir?
Arduino elektronik devreleri kontrol edeceğimiz bir mikro denetleyicidir. Kısa tanımıyla bu şekilde açıklayabiliriz.
İlk defa 2005 yılında İtalya da beş üniversite öğrencisi tarafından az miktarda geliştirilen arduino kart ülkemizde 2017 yılından itibaren popüler olmaya başlamıştır.
Arduino ile kurduğumuz basit veya karmaşık elektronik devrelerini kontrol ederek dışarıdan gelen fiziksel değerleri alarak işleyebileceğimiz çok kullanışlı bir mikro denetleyici kartıdır. Örnek: Bazı cafe gibi yerlerin lavaboların lambaları hareketi algıladığı zaman yanıyor. Bunu arduino ile çok rahat bir şekilde yapabiliriz. Örneğin araçlardaki park sensörleri, sensörler yakın mesafedeki cisimleri algılayınca bize sesli bildirim veriyor. Bu ve bu tarz uygulamaları arduino yapabiliriz.
Arduino Kartları Nelerdir?
Arduinonun bir çok modeli vardır. Bunlardan bazıları ve en çok kullanılanları arasında: arduino uno, arduino nano, arduino mega, arduino lilypad gibi.
Bu kartların kendilerine ait özellikleri vardır. Yapacağımız projelere göre bunlardan birini tercih edebiliriz. Biz piyasada en sık kullanılan ve bir çok proje geliştirebileceğimiz Arduino Uno kartını kullanacağız.
Arduino Uno Kartı Nedir?
Arduino uno arduinonun kartlarından biridir. Hadi görsel üzerinde inceleyelim.
Usb Girişi: Bu girişi kullanarak arduinomuzu bilgisayarımıza bağlayarak hem arduinoya güç veririz hem de arduino kartımızı programlayabiliriz.
Güç girişi: Bu girişi kullanarak arduino kartımıza sadece güç veiriz. Bu girişi bir örnek ile açıklayalım. Örneğin bir proje yaptık ama bu projenin bilgisayara bağlı çalışmasını istemiyoruz. O halde usb kablosunu çıkarıp 9V bir bil ile arduinoya güç verip projemizi istediğimiz yerde kullanabiliriz.
5V Pini: Bu pin ile kurduğumuz elektronik devredeki elemanlara 5V güç veririz.
Gnd Pini: Bu pin ile kurduğumuz elektornik devredeki elemanları toprak(eksi) hattına bağlarız.
Analog Pinler: Bu pinler ile dışarıdan gelen fiziksel değerleri(sıcaklık, ışık miktarı) gibi analog değerlere çevirerek işlem yapabiliriz.
Dijital Pinler: Bu pinler ile elektronik elemanlarımıza 0 (0 Volt) veya 1 (5 volt) değer vererek elektronik elemanımızın çalışıp çalışmamasını sağlayabiliriz.
Kısaca arduino uno bu şekilde. Yapacağımız uygulamalar ile daha detaylı tanıma fırsatı bulacağız.
Son olarak Breadboard’ u inceleyelim.
Breadboard Nedir?
Breadboard elektronik devreleri daha kolay kurmak için birbiri ile bağlantısını kolay bir şekilde yapabilmek için kullandığımız kullanışlı bir araçtır.
Burada abcde toplamda 5 adet delik birbirine dikey olarak bağlıdır. Bu deliklerden bir tanesinden güç verirsek diğer dört pinden o gücü alabiliriz. Bu 1 numaralı sütundan 30 numaralı sütuna kadar geçerlidir. Aynı şekilde fghij delikleri de birbirine bağlıdır. Ama üst kısım abcde ile alt kısım fghij birbirine bağlı değildir.
Kırmızı ve mavi olarak gösterilen kısımlar ise birbirine yatay olarak bağlıdır. Yine bu elemanı da yapacağımız uygulamalarda detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Yazının video anlatımı için tıklayınız.
Şimdilik bir sonraki yazıda görüşmek üzere…
Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.