Koşul Yapıları

Merhabalar,

Bu yazımızda yine kodlamada çok sık kullanılan koşul yapılarından bahsedeceğiz. Hazırsak başlayalım.

Koşul Yapıları Nedir?

Koşul yapıları bir durum gerçekleşirse şöyle yap gerçekleşmezse böyle şeklinde kullandığımız elemanlardır. Günlük hayatımızdan bir örnek vermek gerekirse; dönem sonu ortalaması 85 ve yukarısı ise takdir alabilir, 70 ve 85 arası ise teşekkür alabilir, 70 altı ise belge alamaz gibi. Bir örnek daha verelim; yaşı 18 ve daha büyük ise ehliyet alabilir, 18 den küçük ise ehliyet alamaz. Programlama da koşul yapıları if(eğer) else(değilse) şeklindedir.

Scratch’te Koşul Yapıları

Scratch uygulamasında koşul yapılarını kullanmamız için kontrol kod bloğuna tıklamamız gerekir ve aşağıdaki iki komut bizim koşul yapılarımızdır.

Eğer ise komutu: Komutun içindeki altıgen boşluğa koşulumuzu yazarız. Alt boşluğa ise bu koşul gerçekleştiği zaman programın ne yapmasını istediğimizi yaparız.

Eğer ise değilse komutu: Yine eğer ise içindeki altıgen boşluğa koşulumuzu yazarız, altındaki boşluğa koşulumuz gerçekleştiği zaman ne yapılması gerektiğini söyleriz. Değilse altındaki boşluğa ise koşulumuz gerçekleşmezse programın ne yapacağını söyleriz.

Şimdi birinci komutu kullanarak bir örnek uygulama yapalım.

Sahneme bir dekor daha çiziyorum ve bu dekorumun arka planını boyuyor ve T aracına tıkayarak dekoruma “oyun bitti” yazısını yazıyorum. Böylelikle iki dekorum oluyor. Not: boyamak için sahneyi bitmap’e dönüştürüyoruz. Yazıyı yazmak için tekrar vektör’e dönüştürüyoruz.

Adlarını da sahne1 ve sahne2 olarak değiştirdim. Uygulamamda hiç kukla yok. O halde kodlarımı sahne içerisine yazacağım.

Yeşil bayrağa tıklanınca öncelikle sahne1 dekoruna yani arka planı beyaz olan dekora geçiyor. Süre değişkeni 10’ dan geriye doğru sayıyor ve sıfır olunca ikinci kısım devreye giriyor.

İkinci kısımda koşulum: süre eşit ise 0’a sahne2 dekoruna yani arka planı boyalı dekora geç.

Burada operatörler kısmından eşittir komutunu kullandım ve eşittir komutunun sol tarafına değişkenimi sağ tarafına ise süremi yazdım. Çünkü  koşulumda bunları karşılaştırmak istiyorum.

Yazının video anlatımı için tıklayınız.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.